Borsodi Buzogányos máglya
2022. április 21

Borsodi Buzogányos máglya

Ha haveri vacsoracsatát terveztek, esetleg meglepnéd a családot valami különleges alkalomra, vagy mondjuk feszegetnéd a határaidat: van neked egy izgalmas, új receptünk, amit ha kipróbálsz, még az is lehet, hogy bejön!

Hozzávalók:

  • 5 csirkecomb
  • 5 paprikás grillkolbász
  • 20 dkg szalonna        
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 zsemle
  • 2 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • kömény
  • chili
  • petrezselyem

 

Elkészítési idő: 60-90 perc

 

  1. Behűtünk időben pár, megújult Borsodi Világost – ezt akár napokkal előre el lehet végezni.
  2. A csirkecombokat sóval, borssal és a titkos fűszerrel, amire családilag esküsztök, beszórjuk, félretesszük, és nem felejtjük el.
  3. A zsemlét tejbe áztatjuk, és amíg ázik, megpirítjuk az apróra vágott hagymát, amit megkönnyezünk egy kicsit.
  4. Ezután a tejes zsemlét kifacsarjuk, majd összekeverjük a darált sertéshússal, a pirított hagymával, mehet bele a három összetört fokhagyma, gondolomformán a só, bors, kömény, na meg az összevágott petrezselyem. (Amit most fogsz csak megcsinálni, mert nem szóltunk előbb.)      
  5. Az összegyúrt fasírtból egyetlen, nagy pogácsát készítünk. Ez az alapkő, ami köré minden épülhet.           
  6. Jöhet a szalonna! Felszeleteljük, beirdaljuk és kisütjük szép kakastaréj formára. Fontos, hogy a bőrével együtt süljön, reméljük nem azzal kezdted, hogy levágtad!
  7. Most, hogy mindent “előkészítettünk”, egy tepsit kikenünk a szalonna zsírjával, ebbe helyezzük a fasírtpogácsát, köré rakjuk a kolbászokat és a tetejére a csirkecombokat.
  8. Sütőbe tesszük 150 fokon 40 percre.
  9. Egy edényben olajat melegítünk, és amíg melegszik, a lilahagymát bevágjuk nyolcfelé úgy, hogy teljesen nem vágjuk át. De nyugodtan vagdosd be a hagymát előbb, hogy ne kelljen versenyt futni az olajjal.
  10. Az enyhén megnyitott hagymát bőségesen lisztezzük, és forró olajban ropogósra sütjük. De ez már tényleg opcionális.
  11. Az elkészült húst tálra komponáljuk, ráhelyezzük a taréjokat, (középre a sült lilahagymát,) majd megszórjuk karikára vágott chilivel és a maradék petrezselyemmel, hogy kapjon egy kis friss, zöldséges színt.