2022. április 21
Borsodi Buzogányos máglya
Ha haveri vacsoracsatát terveztek, esetleg meglepnéd a családot valami különleges alkalomra, vagy mondjuk feszegetnéd a határaidat: van neked egy izgalmas, új receptünk, amit ha kipróbálsz, még az is lehet, hogy bejön!
Hozzávalók:
- 5 csirkecomb
- 5 paprikás grillkolbász
- 20 dkg szalonna
- 30 dkg darált sertéshús
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 zsemle
- 2 dl tej
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- kömény
- chili
- petrezselyem
Elkészítési idő: 60-90 perc
- Behűtünk időben pár, megújult Borsodi Világost – ezt akár napokkal előre el lehet végezni.
- A csirkecombokat sóval, borssal és a titkos fűszerrel, amire családilag esküsztök, beszórjuk, félretesszük, és nem felejtjük el.
- A zsemlét tejbe áztatjuk, és amíg ázik, megpirítjuk az apróra vágott hagymát, amit megkönnyezünk egy kicsit.
- Ezután a tejes zsemlét kifacsarjuk, majd összekeverjük a darált sertéshússal, a pirított hagymával, mehet bele a három összetört fokhagyma, gondolomformán a só, bors, kömény, na meg az összevágott petrezselyem. (Amit most fogsz csak megcsinálni, mert nem szóltunk előbb.)
- Az összegyúrt fasírtból egyetlen, nagy pogácsát készítünk. Ez az alapkő, ami köré minden épülhet.
- Jöhet a szalonna! Felszeleteljük, beirdaljuk és kisütjük szép kakastaréj formára. Fontos, hogy a bőrével együtt süljön, reméljük nem azzal kezdted, hogy levágtad!
- Most, hogy mindent “előkészítettünk”, egy tepsit kikenünk a szalonna zsírjával, ebbe helyezzük a fasírtpogácsát, köré rakjuk a kolbászokat és a tetejére a csirkecombokat.
- Sütőbe tesszük 150 fokon 40 percre.
- Egy edényben olajat melegítünk, és amíg melegszik, a lilahagymát bevágjuk nyolcfelé úgy, hogy teljesen nem vágjuk át. De nyugodtan vagdosd be a hagymát előbb, hogy ne kelljen versenyt futni az olajjal.
- Az enyhén megnyitott hagymát bőségesen lisztezzük, és forró olajban ropogósra sütjük. De ez már tényleg opcionális.
- Az elkészült húst tálra komponáljuk, ráhelyezzük a taréjokat, (középre a sült lilahagymát,) majd megszórjuk karikára vágott chilivel és a maradék petrezselyemmel, hogy kapjon egy kis friss, zöldséges színt.