A világos sörök fogyasztásához kiváló csemege lehet a jól megsózott sörperec!
2021. november 26

A világos sörök fogyasztásához kiváló csemege lehet a jól megsózott sörperec!

Sörperec recept:

Hozzávalók:

- 1,5 csésze (350ml) meleg (43-46°-os) víz
- 1 evőkanál (15g) cukor
- 2 teáskanál (10g)  só
- 1 csomag (8g) aktív száraz élesztő
- 4,5 csésze (630g) finomliszt
- 60 g olvasztott, sózatlan vaj
- 10 csésze (2,4 L) víz
- 2/3 csésze (35g) szódabikarbóna
- 1 nagy tojássárgája 1 teáskanál vízzel összekeverve
- durva só
- növényi olaj

 

Elkészítés:

- Keverd össze a vizet, cukrot és sót egy robotgéppel és hintsd meg egy kis élesztővel! Hagyd pihenni 5 percig, amíg a keverék habzani kezd. Add hozzá a lisztet és a sót, majd alacsony sebességen keverd, amíg össze nem áll! Ekkor válts középfokozatra és dagaszd addig, amíg egyenletes nem lesz és elválik a tál szélétől (4-5 perc kb.)! Ezután a nyers tésztát öntsd át egy másik tálba, amit előtte növényi olajjal kikentél, fedd be a tetejét és pihentesd szobahőmérsékleten kb. 50-55 percig, amíg a tészta a kétszeresére nő!

- Melegítsd elő a sütőt 230°-ra, helyezz sütőpapírt 2 db vékony tepsibe és kend ki növényi olajjal!

- Ezután forrald fel a 10 csésze vizet a szódabikarbónával egy nagyobb edényben! Amíg forr, a kelt tésztát borítsd ki egy vékonyan növényi olajjal kikent munkafelületre és oszd fel 8 egyenlő részre! Mindegyik részt nyújtsd ki tetszőleges hosszúságúra, majd formázz belőle perecet! Ha kész, helyezd a pereceket a sütőpapírral kibélelt tepsikbe!
Ezután tedd be egyesével a pereceket a forró vízbe 30 másodpercig, majd tedd őket vissza a tepsibe! Mindegyik perecnek a tetejét kend meg tojássárgájával, és szórd meg durva sóval! Süsd addig, amíg aranybarna színű nem lesz, kb. 12-14 percig. Miután kicsit kihűlt, már eheted is!